Door omstandigheden is de webshop (tijdelijk) niet online. Verder informatie via info@deproeftafel.nl

Chardonnay of sauvignon?

2015-01-31

Het publiek behagen of gemakzucht?

Een beetje wijnliefhebber weet dat er honderden druivenrassen bestaan, de Engelse schrijfster Jancis Robinson beschreef er 1368 in prachtige naslagwerk Wine Grapes. Dit monumentale werk verscheen twee jaar geleden en is een eerste, maar zeker niet uitputtende, inventarisatie van druivenrassen inclusief alle synoniemen, lokale benamingen en benoemingen in vele talen.

horecawijnen

De afgelopen weken was ik in diverse horecagelegenheden en opnieuw viel me de ongelofelijke voorspelbaarheid van de huiswijnen op. Vaak was het niet eens de vraag of het chardonnay of sauvignon zou zijn, maar waren ze het gewoon allebei. Idem bij rood, merlot en cabernet sauvignon vormden de 'verrassende' keuze. Daaronder een non-descripte carbernet uit Californië die ik niet eens als zodanig kon herkennen en matige prijsknallers uit de Languedoc.

sta open voor andere wijn

Vooropgesteld, er is helemaal niets mis met een goede chardonnay of cabernet. Een lekkere witte menetou salon, een mooie bordeaux of -wat avontuurlijker- een chardonnay uit de Jura zijn zeker niet te versmaden. Daarin herken je de druif, het terroir, het karakter. Maar mag ik hierbij ook pleiten voor diversiteit, de mogelijkheid je te laten verrassen door een andere smaakbeleving: het krachtig aromatische van een grüner veltliner, de frisse mineraliteit van een droge furmint, de zwoelheid van gerijpte gros en petit manseng, de boertige volheid van een aghiorghitiko, de frisheid van een dornfelder of de volle fruitigheid van een groppello bijvoorbeeld.

Wees nieuwsgierig, wat de boer(in) niet kent, moet ie juist proberen. Dat maakt het leven veel leuker.