Door omstandigheden is de webshop (tijdelijk) niet online. Verder informatie via info@deproeftafel.nl

vullers van het supermarktschap

2016-03-26

kijk eens verder dan de top 10 . . .

Iedereen die regelmatig voor een wijnschap in supermarkt of slijterij staat, zal het ongetwijfeld opvallen. Een handvol druiven domineert, niet voor niets zijn dit de druiven die wereldwijd het meest aangeplant staan. Bij het laatste wereldwijde onderzoek kwam deze lijst tot stand:

1. Cabernet Sauvignon
2. Merlot
3. Airen
4. Tempranillo
5. Chardonnay
6. Syrah
7. Garnacha tinta
8. Sauvignon blanc
9. Trebbiano Toscano
10. Pinot noir

En de dominantie van deze soorten lijkt alleen maar toe te nemen. Er zitten twee vreemde eenden in de bijt: airen en trebbiana toscano. Deze worden voornamelijk gebruikt om sterke drank van de te distilleren (o.a. brandy de jerez, cognac, armagnac). De aanplant hiervan loopt verhoudingsgewijs terug.

Het aantal hectares waar de top 10 mee beplant is, is enorm. Alleen in Frankrijk staat er al meer dan 290.000 hectare van. Dat deze druiven wereldwijd zo overvloedig aanwezig zijn heeft vele redenen, traditie en gewoonte niet in het minst. De kwaliteit van de variëtieten speelt ook een rol, maar marketing en de nadruk op monocépages (wijnen van 1 druivensoort) is wel een van de belangrijkste.

zeldzaamheden

Degenen die mij en mijn winkel kennen, weten dat ik een zwak heb voor het minder bekende. Mijn nieuwsgierigheid is onbegrend en als ik iets nieuws tegenkom, moet ik het geprobeerd hebben. En als je daar voor openstaat kom je heel wat bijzondere pareltjes tegen. Zelfs in bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje (samen goed voor meer dan de helft van de wereldwijde wijnproductie) zijn buiten de bekende appelaties heel wat bijzondere wijnen te vinden. Een van de allerleukste uit ons assortiment op dit moment is een Spaanse wijn uit de regio Aragon (noordwest). Onder de appelatie Cariñena vind je hier de zeer zeldzame vidadillo de almonacid (ook bekend als crespiello, garnacha basta of garnacha de grano gordo).

Vroeger een werkpaard, bijna vergeten, omdat hij niet interessant werd bevonden. Uiteindelijk zijn er klonen gemaakt van een honderd jaar oude wijngaard. En dankzij betere kennis over de teelt en betere keldertechnieken wordt er nu ineens een heel boeiende wijn van gemaakt. Slow Food heeft de druif dan ook terecht opgenomen in de Ark van de Smaak. Wij zijn blij dat we deze wijn kunnen aanbieden van Viñedos y Bodegas Pablo.

In de loop van dit voorjaar verwachten we nog een paar bijzondere wijnen, dus houd onze website en facebook in de gaten.