Door omstandigheden is de webshop (tijdelijk) niet online. Verder informatie via info@deproeftafel.nl

Qvevri

2015-04-25

Waar de tijd lijkt stil te staan

De wijnbouw is waarschijnlijk ontstaan in het huidige Georgië. De Armeniërs betwisten dat. Feit is wel dat de oudste archeologische bewijzen gevonden zijn in het grensgebied tussen deze beide landen.

druiventeelt

In Georgië zijn de oudste bewijzen gevonden van het telen van druiven. De wilde druif vitis vinifera werd hier bewust aangeplant, al zo'n 8000 voor Christus. Dat konden de archeologen zien aan de vorm van de gevonden druivenpitten. Pitten van gedomesticeerde druiven hebben een andere vorm dan die van hun wilde voorzaten.

wijnbouw

Het huidige Armenië daarentegen is de plek waar vooralsnog de oudste bewijzen gevonden zijn van het daadwerkelijk maken van wijn. Hier zijn aardewerk resten gevonden met daarin residu van wijn. De animositeit over deze tweestrijd is natuurlijk acadamisch. 8000 Jaar geleden was er tenslotte geen sprake van het bestaan van deze landen.

amfora's

Van oudsher werd wijn in amfora's opgeslagen. Iedereen kent ze wel, de langwerpige Griekse of Romeinse potten die nog steeds in grote hoeveelheden gevonden worden.  De oudste wijnmakers gebruikten ze ook al, zoals hierboven al vermeld werd. En deze traditie is blijven bestaan in Georgië. Nog steeds, al duizenden jaren, worden hier wijnen in amfora's, of zoals ze zelf zeggen, qvevri gemaakt.

Deze traditie dreigde te verdwijnen, maar mede door buitenlandse investeerders, is er weer een opleving. En terecht, want dit productieproces in combinatie met de eigen druivensoorten geven uniek smakende wijnen. Nadat de druiven geoogst zijn, worden ze geperst met de blote voeten. Vervolgens gaan druiven, pitten en stelen in de enorme vaten. Deze worden afgesloten met een deksel en vervolgens, ze zitten namelijk in de grond, met aarde toegedekt. Men laat vervolgens de inhoud van de qvevri vrij lang vergisten. Door deze manier van wijn maken kunnen zelfs de witte wijnen soms behoorlijk veel tannine hebben. Ze hebben ook vaak een licht oxidatieve smaak. Kortom wijn die de tijd en de nodige aandacht nodig heeft bij het drinken.

werelderfgoed én Ark van de Smaak

De Unesco heeft de Georgische amforawijnen tot Werelderfgoed verklaard, Slow Food heeft ze opgenomen in haar Ark van de Smaak. Daarmee hebben ze een belangrijke steun in de rug gekregen. In combinatie met een groeiend publiek dat is uitgekeken op standaardwijntjes zit er voorlopig wel weer even muziek in deze bijzondere wijnen.