La Palma
2015-02-14
een levend museum van authentieke druiven.
Nadat de Spanjaarden het Canarische eiland La Palma in 1493 defintief hadden ingenomen van de oorspronkelijke bewoners, introduceerden zij de wijnbouw op dit vulkanische stuk Spanje. Door de hoge ligging van de wijngaarden, de verkoelende zeewinden en de introductie van druiven die veelal uit het zuidelijke deel van Spanje kwamen, gedijden de planten goed op de vruchtbare lavabodems.
De druifluis uit de weg gegaan
Midden 19e eeuw begon de uit Amerika overgekomen druifluis aan haar vernietigende tocht door de wijngaarden op het Europese vasteland. Meer dan 700.000 hectare werd vernietigd. Echter, geïsoleerde plekken, zoals La Palma, bleven gespaard. Daarom zijn op dit eiland een aantal unieke druivensoorten te vinden, zoals bijvoorbeeld listán negro, forastera, negramoll, albillo (real), prieto en vijariego (hier bujariego genoemd). Sommigen hiervan zijn nog wel in bescheiden mate terug te vinden in bv. Andalusië. De witte en rode wijnen die hiervan gemaakt worden, heb ik niet allemaal kunnen proeven tijdens mijn korte vakantie onlangs. Maar spannende smaken kunnen ze wel hebben.
wijnspecialiteiten
Speciale vermelding verdienen de zogenaamde tea (spreek uit: téja) wijnen. Deze worden gelagerd op vaten gemaakt van een inheemse pijnboomsoort en hebben dus een duidelijke harssmaak. Ik heb hier een exemplaar van kunnen proeven en op zijn zachtst gezegd is het een curieuze wijn. Helaas kan ik niet beoordelen of wijnen van andere producenten of op basis van oudere of nieuwe vaten heel verschillend zijn. Een tweede exemplaar kon ik zo snel niet vinden. Er schijnen ook florwijnen te zijn (denk aan fino of manzanilla), maar die heb ik jammer genoeg niet gevonden en de aangekondigde proeverij vond pas plaats na mijn wandelvakantie aldaar. Misschien een goede reden om eens terug te gaan, niet alleen voor de schitterende natuur, maar om de wijnen verder te ontdekken.
ps. in ons assortiment bevindt zich een Andalusische wijn gemaakt van vijariego